Wat weegt iemand met anorexia?

Wat weegt iemand met anorexia? Dat is wat veel mensen zich afvragen.

Het wordt mij nog steeds heel veel gevraagd.

Soms puur uit nieuwsgierigheid.Maar misschien vraag je jezelf wel af of je anorexia hebt?

 Want wat is Anorexia en hoe ziet het hebben van deze eetstoornis eruit?

Er zijn nog steeds veel vraagtekens rondom de ziekte anorexia nervosa en eetstoornissen in het algemeen.

text-quote-body-drawing-problem-Favim_com-461302

Ik zeg ook altijd dat je het pas weet, snapt en begrijpt als je er zelf mee te maken heb gehad. Daarom hieronder de vragen en antwoorden die mij het meest gesteld worden, om zo misschien iets meer begrip en duidelijkheid te creeren.

Wanneer heb je Anorexia?
Iemand met Anorexia Nervosa heeft in ieder geval een aantal specifieke kenmerken, zoals het bang zijn om aan te komen in gewicht, beperkte voedselinname, een BMI onder 17,5 en een laag zelfbeeld. Heb je deze kenmerken niet, maar wel problemen met eten dan kun je nog steeds een ernstige eetstoornis hebben. Anorexia Nervosa is namelijk wel een hele bekende, maar niet de enige eetstoornis.

Wat weegt iemand met Anorexia?
Iemand met Anorexia Nervosa heeft volgens de DSM-IV ( Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)  een BMI onder 17,5. Dat betekent echter niet dat je daar iets boven nog geen ondergewicht hebt of geen eetstoornis kunt hebben die al veel symptomen van Anorexia Nervosa bevat. Echter heeft iemand met Anorexia vaak flink wat kilo’s ondergewicht en is vastgesteld dat het BMI daarom onder dat afgesproken BMI moet liggen om de diagnose Anorexia Nervosa te stellen. Dit betekent echter niet dat wanneer je een gewicht boven dat BMI hebt, jouw eetstoornis niet minstens zo ernstig kan zijn!

hsfile_225835

Er zijn namelijk heel veel mensen met een gezond gewicht die lijden aan een eetstoornis!

Wat eet je als je Anorexia hebt?
Dit is niet specifiek te zeggen. Dat de voedselinname zeer beperkt is, is een feit. Maar wat en hoeveel kan er per persoon heel anders uitzien. Sommige mensen met Anorexia Nervosa eten wel gewoon drie maaltijden per dag, maar doen dit erg beperkt, anderen eten enkel in de avond. Je hoeft niet 100% van de tijd weinig te eten om deze eetstoornis te hebben. Sommige mensen compenseren een dag van normaal eten met extreem lijnen.

Hoe ziet iemand met Anorexia zichzelf?

anorexia-nervosa02

Dit plaatje kennen we allemaal wel.  Dat is echter niet hoe iedereen die Anorexia heeft zichzelf ziet. Het kan heel goed zijn dat iemand wel ziet hoe mager hij of zij is of dat hij of zij zich wel als een te dik iemand ziet, maar wel heel goed ziet dat ze niet dikker is dan iemand met een gezond gewicht. Mijn eerste periode van anorexia, die van mijn 13e tot mijn 17e heeft geduurd had ik wel heel erg het beeld, dat ik veelste dik was als ik mezelf in de spiegel bekeek. Al vertelde de weegschaal mij iets heel anders. Toen ik twee jaar geleden een zware terugval kreeg, was dit nog geen eens omdat ik mijzelf te zwaar of te dik vond. Ik was daar helemaal niet mee bezig. Het gaf mij alleen maar een goed gevoel, doordat ik weer het idee had controle te hebben over iets. In de spiegel zag ik namelijk heel goed dat ik veelste mager werd, en vond dit verschrikkelijk.

Toch blijft de drang om af te vallen sterk aanwezig, ondanks dit besef. De angst om te eten of aan te komen neemt hierdoor jammer genoeg niet af. Wel is het lichaamsbeeld van iemand met Anorexia Nervosa vertekend. Ik zag inderdaad dat ik wel erg mager werd, en vond het het ook echt niet mooi. Maar als ik nu soms foto’s terugzie, besef ik pas dat het nog veel erger was, dan ik op dat moment zag. Dat heb ik nu nog steeds. Ik kan mijzelf regelmatig zien als ‘ te dik’ , maar niet ‘ overgewicht dik’.

Wat denkt iemand met Anorexia?

De gedachtegang van mensen met Anorexia Nervosa zijn natuurlijk net zo verschillend als de gedachten van mensen zonder deze eetstoornis. Wel zijn er veel voorkomende gedachtes die iemand met deze eetstoornis vaak heeft.’ Ik ben dik. Ik moet afvallen. Ik moet dit zelf oplossen. Bij mij is het nog niet zo ernstig. Ik ben niet echt ziek. Wat ga ik vandaag eten en wanneer? En dat eigenlijk de hele dag en vaak ook zelfs nog de nacht door,  zijn veel voorkomende gedachten bij mensen met Anorexia.  Veel mensen met Anorexia denken dat ze gelukkig worden door af te vallen en kunnen op een gegeven moment nog maar moeilijk geloven dat het hen juist niet gelukkig maakt.

dreamstime_xl_39817586slapeloos-1024x1024

Hoe ziet iemand met Anorexia eruit?

 In ieder geval vaak mager en niks te zwaar. Hoe mager verschilt erg per persoon. Het heeft onder andere te maken met de fase waarin de persoon verkeert.Ook kan leeftijd en duur van de eetstoornis een rol spelen bij de mate van het ongezonde uiterlijk van iemand met Anorexia. Kenmerken zoals een apathische blik, haaruitval, slechte tanden, donsbeharing, broze nagels en een droge huid kunnen vooral bij langdurig ondergewicht aanwezig zijn.

hsfile_171177

Anorexia volgens de DSM-IV

De DSM is eigenlijk een officieel opgestelde lijst van symptomen waaraan iemand moet voldoen wanneer hij of zij een psychische ziekte heeft. Ook Anorexia Nervosa staat in de DSM-IV. Iedere paar jaar wordt de DSM vernieuwd. Symptomen worden bijgesteld, gespecificeerd of juist uitgebreid. Voldoe je nu niet voor 100% aan de symptomen, dan betekent dat niet dat jij geen problemen hebt.

Je kunt ook dan net zo goed een eetstoornis hebben. Daarnaast kan de DSM dus af en toe veranderen.

 Voldoe je niet aanalle kenmerken, dan moet je jezelf nog steeds serieus nemen. En ook als je geen Anorexia Nervosa maar Boulimia Nervosa, BED of NAO hebt, kun je een ontzettend nare eetstoornis hebben. Trek aan de bel, praat er over en zoek hulp voor deze problemen.

hsfile_263436

Een eetstoornis gaat niet vanzelf over en je hoeft het ook niet alleen op te lossen!

Schaam je niet voor jouw problemen met zelfbeeld, eten of gewicht. Je MAG er over praten!

11 gedachtes over “Wat weegt iemand met anorexia?

 1. Goed blogje heb je ervan gemaakt! En naar om te lezen, omdat ik veel van een vriendin herken..
  Ik had altijd ondergewicht, een bmi van 17. Hoeveel ik ook at, ik kwam niet aan. Vreselijk was dat. Ik kreeg een soort obsessie met de weegschaal omdat ik zo graag wilde aankomen. Maar ja, ondergewicht zat in de familie. Nu heb ik een bmi van 19,5 en ben er erg blij mee. Al weet ik nu ook dat bmi niet alles zegt!

 2. Het beeld dat we van ons lichaam hebben, is iets heel ingewikkelds… Zelf heb ik het omgekeerde: schat mezelf meestal slanker in dan ik in werkelijkheid ben. Komt – denk ik – doordat ik in mijn jeugd altijd slank ben geweest. Heb daardoor het ‘beeld’ van mezelf dat ik een ‘slank iemand’ ben. De confrontatie is dan ook vaak ‘hard’ wanneer ik mezelf op foto’s zie. Dan denk ik: Maar zo zie ik mezelf helemaal niet in de spiegel!
  Echt… ingewikkeld.

  Een eetstoornis lijkt me nog veel ingewikkelder. Denk dat het uiteindelijk niet alleen met je ‘uiterlijke zelfbeeld’ te maken heeft, maar ook met je ‘innerlijke zelfbeeld’. Op een of andere manier – denk ik – ben je te hard en te oordelend over jezelf.

  • @ sunny mama, grappig dat je dat zegt. Mijn moeder heeft dat namelijk ook, en dat schrikt ze ineens als ze zichzelf ziet in een etalage ofzo. Het is ook ingewikkeld. En het meeste zit tussen de oren. Het heeft zeker alles te maken met je innerlijke zelfbeeld. Ik oordeel altijd heel hard over mezelf, terwijl ik dit bij een ander nooit zou doen.

 3. livewithfear zegt:

  Heel interessant en leerzaam om te lezen! Wat vreemd ook dat je ziet dat je mager bent, maar je alsnog de drang hebt om af te vallen. Ik denk dat ik het dankzij jouw blog nu wel iets beter begrijp 🙂

 4. Heel erg mooi geschreven. Ik blog hier ook wel eens over, maar het stukje “wat weegt iemand met anorexia” had ik nog niet aangedaan! Inderdaad wel een vraag die vaak komt, hoe ‘gek’ ook…
  Heel veel sterkte en liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s