Home made: Vanille Rijstevlaai

Als ik mag kiezen uit alle vlaaien die er bestaan:

Geen twijfel over mogelijk!

Rijstevlaai.

PicsArt_1403461811538

Ik leer steeds meer, maar vind bakken altijd nog erg lastig.

Toch voor ‘ mijn eerste keer’  zelf vlaai maken, durf ik te zeggen: HELEMAAL PERFECT!

En als ik het kan!!??…Benieuwd hoe je zelf zo’n heerlijke vlaai maakt?

PicsArt_1403462037209

Boodschappenlijstje:

 Bodem

-7 gram gedroogde gist ( precies 1 zakje)

-1 eetlepel suiker

-1 deciliter lauwe halfvolle melk

-250 gram bloem

-20 gram boter en een beetje voor het invetten.

-1/2 ei losgeklopt

-1 theelepel zout

Vulling:

-1 liter volle melk

-160 gram kortkokende dessertrijst

-135 gram suiker

-1 eetlepel custardpoeder

-3 eieren gesplitst

-snufje zout

-1 vanillestokje

Stap 1: Begin met het maken van je deeg voor de bodem. Het deeg moet namelijk nog best een tijdje rijzen.

-Strooi de gist en suiker in een schaaltje en los dit op in 4 eetlepels melk .

Meng/ kneed  met je handen  in een ruime kom de bloem, het gist mengsel, boter, ei, zout en de rest van de melk  tot een soepele deegbal en laat dit afgedekt met een vochtige theedoek rijzen tot het zich heeft verdubbeld.

Dit duurt ongeveer een uur.

PicsArt_1403462084654

Prik wel regelmatig in met een vork in om de lucht  eruit te halen.

PicsArt_1403462441168

Stap 2: De vanille-rijst vulling koken.

Verwarm 1 liter volle melk en strooi hierin de suiker en de rijst.

 Breng dit aan de kook en voeg nu het vanillestokje toe.

Laat dit op een heel laag vuur 12 minuten gaar koken.

Regelmatig roeren! Het is de bedoeling dat het een dike brij word en alle melk opgelost is.

Wel moet het nog vochtig  en goed ‘ roerbaar’ zijn .

Mocht je mengsel nog teveel melk over hebben, strooi er dan 1 a twee lepels custard poeder bij.

Is je mengsel te droog ,voeg dan nog wat melk toe.

Is je pap goed? En  je vanillestokje eruit? 🙂 Laat dan langzaam afkoelen,

PicsArt_1403462353450

Verwarm alvast je oven voor op 200° hetelucht- Elektrisch 220°  – Gasoven stand 4-5

Rol je deeg op een met bloem bestoven werkbad uit tot een grote ‘ ronde’ lap.

PicsArt_1403462500557

En bekleed hiermee je ingevette vlaai vorm. Zorg dat je deeg groot genoeg is, zodat het over de rand van de vorm valt en het nog terug kan veren.

Druk je deeg goed aan!

Verwijder het overhangende deeg door met je deegroller over de bovenkant van je vorm te rollen.

PicsArt_1403462565948

Prik je deeg in met een vork en laat nog even afgedekt op een warme plaats rijzen.

PicsArt_1403462628318

Ondertussen scheid je de 3 eieren. Klop de eierdooiers iets op en de eiwitten stijf met een beetje zout.

PicsArt_1403462917424

Roer eerst de eierdooiers door de rijstepap, en schep hierna luchtig  de opgeklopte eiwitten er door heen.

PicsArt_1403463130999

Schenk de rijstepap in de vorm.

PicsArt_1403463219324

En plaats 30 minuten in het midden van je voorverwarmde oven.

Je vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm.

Haal de vlaai uit de oven en laat op een rooster ruim een uur afkoelen.

Als je de vorm goed ingevet hebt, kan je de vlaai zo uit de vorm halen.

PicsArt_1403463649404

Je kan de rijstevlaai opmaken met zelfgemaakte slagroom en geraspte chocolade.

Het is wel het lekkerste om dit kort voor het serveren pas te doen!

PicsArt_1403461713468

Genietse!!!

Houden jullie van rijstevlaai? Ik lees met veel plezier jullie reacties!!

 

Advertenties

11 gedachtes over “Home made: Vanille Rijstevlaai

  1. Florentine zegt:

    Ohh ik was hier al zó benieuwd naar nadat ie in jouw ‘vrije woensdag’ foto artikel voorbij kwam! Ik ga het zeker onthouden, want het lijkt me heerlijk! X liefs

    • Ik zou het zeker proberen! Echt heel leuk om te doen. En hou je van echt heel zoet, dan gewoon het rijstmengsel proeven en meer suiker toevoegen mocht je dat lekker vinden! Succes!

  2. Ik vind het ook iedere keer weer een feest, zelf je lekkers maken 🙂
    Deze vlaai ziet er ook heerlijk uit zeg! Konden we via je blog maar een hapje mee proeven hihi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s