Feiten en fabels over eetstoornissen

Er zijn nogal wat feiten en fabels als het gaat om de diverse eetstoornissen. Velen van ons weten wel hoe het écht zit.

 Helaas zijn dit vaak wel degenen die zelf een eetstoonis hebben of het ooit hadden.

untitled

Een enorm groot deel van de bevolking weet dus niet wat wel/ geen fabel is. Er bestaat daardoor ook nog steeds veel onbegip voor deze heftige ziekte. Dit maakt me regelmatig nog erg verdrietig en soms zelfs boos, omdat ik soms hele nare en soms zelfs hele domme opmerkingen hierover te horen krijg.

Ik heb een rijtje met fabels en feiten over eetstoornissen die ik graag met jullie wil delen.

Mensen met een eetstoornis hebben een vertekend lichaamsbeeld
Niet waar! Een gemiddelde campange over anorexia laat een mager meisje zien voor de spiegel dat zichzelf ziet als een soort van Michelin-mannetje. Recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft echter aangetoond dat dit een grote misvatting is. Met een eetstoornis heb je helemaal niet per definitie een verstoord lichaamsbeeld. Je hebt soms zelfs een realistischer beeld dan iemand zonder eetstoornis. Gezonde mensen kijken veel meer naar de delen van hun lichaam die wel mooi zijn, terwijl dit andersom is bij mensen met een eetstoornis. Verschil is wel dat gezonde mensen hun geluksgvoel niet enkel ophangen aan hun uiterlijk, terwijl dit veel meer het geval is bij mensen met een eetstoornis.

Anorexia is gevaarlijker voor je lichaam dan boulimia:
Niet waar! Anorexia kan soms meer opvallen door het ondergewicht dat het lichaam tekent en wat opvalt maar iemand met boulimia loopt een even groot risico op lichamelijke kwalen en uitputting.

Je kan aan iemand zien dat hij/ zij een eetstoornis heeft.
Niet waar ! Enkel aan iemand zijn uiterlijk kan je niet zien of iemand een eetstoornis heeft. Natuurlijk is het eenvoudiger te concluderen wanneer iemand mager is en ook nog eens haar/zijn lichaam niet verbergt. Toch herkent de huisarts slechts 40% van de gevallen van anorexia nervosa.

imagesCAXATOTD

Daarbij heeft het merendeel van de mensen met een eetstoornis een gezond gewicht of licht overgewicht. Er is hierdoor weinig te zien aan hen. Juist doordat het merendeel van de mensen met een eetstoornis niet te  herkennen zijn, lopen mensen er vaak te lang mee door, alvorens ze hulp zoeken/ krijgen.

Uiteindelijk krijgt hierdoor (bron: goedgevoel.be) maar 30% van de mensen met anorexia en 6% van de mensen met boulimia therapie.

Een eetstoornis kan alleen behandeld worden met medicatie
Niet waar! Een behandeling voor eetstoornissen bestaat uit therapie, gesprekken met familie en/ of en in sommige gevallen ook medicatie. Bij een te groot ondergewicht heeft medicatie zoals antidepressiva bovendien weinig effect meer.

Aan anorexia kan je overlijden, aan boulimia of eetstoornis NAO niet…
Niet waar! De reden van overlijden is niet alleen het gevolg van ondergewicht, maar ook aan een tekort aan voedingsstoffen e.d.. Een tekort aan kalium kan leiden tot een hartstilstand. Dit komt ook veel voor bij boulimia, aangezien het kaliumtekort kan ontstaan door overmatig overgeven en/ of laxeren.
Bovendien zijn het niet altijd lichamelijke oorzaken die overlijden als gevolg hebben, maar ook hoe het psychisch met je gaat. Heel veel mensen die aan een eetstoornis overlijden doen dit als gevolg van een suicidepoging. Zij overlijden door zelfmoord. Dit komt bij mensen met anorexia én bij mensen met boulimia en eetstoornis NAO voor. De lijdensdruk is bij anorexia niet groter als bij boulimia/ NAO.

Eetstoornissen kwamen vroeger niet voor.
Niet waar! Eeuwen geleden waren er al nonnen die omwille van hun religie vasten. Daarnaast was anorexia lang geleden een soort van kermisattractie: op kermissen kwam je vastenwonders en honger-kunstenaars tegen. Trekjes van Boulimia zagen we in de tijd van de Romeinen. Hier was het gebruikelijk om na een grote luze maaltijd over te geven. Er werd in die tijd zeer negatief gesproken over dikke mensen.

Alleen meisjes/jongens in de pubertijd ontwikkelen een eetstoornis.
Niet waar ! In Nederland lijden meer dan 20.000 mensen van 40 jaar en ouder aan een eetstoornis. Dit is veelal het gevolg van grote veranderingen die plaatsvinden in het leven. Rond de pubertijd is dit vaak het geval, maar kan dus ook het geval zijn rond je 40ste wanneer sommige mensen in de overgang terecht komt.

imagesCAP9LMBXDe mate van ondergewicht bepaalt de ernst van de eetstoornis.
Niet waar! Je gewicht zegt (bijna) niets over de ernst van je eetprobleem. Mensen met boulimia hebben vaak een gezond gewicht, echter dit betekent niet dat zij een minder groot probleem hebben! Een eetstoornis gaat uiteindelijk over wat er in jouw hoofd speelt, niet om wat er op de weegschaal staat!

 

Een eetstoornis is ‘een blanke vrouwen ziekte’
Niet waar ! Iedereen kan een eetstoornis hebben, zeker niet alleen blanke vrouwen. Uit onderzoek van de US Department of Health and Human Services blijkt dat er een grote toename is van eetstoornissen onder alle etnische en culturele groepen. Het komt dus ook voor in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. En voor de duidelijkheid , ook bij mannen!

Genezen van een eetstoornis is niet mogelijk.
Niet waar! Toch denken veel mensen dit. De meerderheid die dit denkt lijdt echter zelf aan een eetstoornis. Het is een niet kloppend beeld, aangezien 60% van de patiënten die een behandeling heeft gehad volledig herstelt. Soms is het makkelijker voor mensen te zeggen “dat ze niet in herstel geloven” aangezien dit de verantwoordelijkheid over het eigen leven en de toekomst kleiner maakt. Hiermee ontneem je jezelf echter ook kansen. Zonder hulp gaat een eetstoornis bijna nooit over en, in dat geval, blijf je waarschijnlijk wel je hele leven rommelen met eten, afvallen en gewicht.

imagesCANX3Y15

Een eetstoornis heeft iemand alleen om aandacht te krijgen en de persoon heeft er daarom dus zelf voor gekozen.
Niet waar !Iemand die aan een eetstoornis lijdt heeft er niet zelf voor gekozen om te lijden. Er zijn veel redenen waarom iemand zo vast kan komen te zitten in een eetstoornis, vele factoren spelen hierbij mee. Natuurlijk kan aandacht een factor zijn in het geheel, maar ook dit staat niet op zichzelf. Er spelen veelal psychische, biologische, culturele en sociale factoren. Een eetstoornis is een complex probleem en daarmee niet puur een keuze van wel of niet eten. Het is vaak een symptoom van onderliggende problemen.

imagesCA9LB8M3

Jongens en mannen met een eetstoornis zijn meestal homosexueel.
Niet waar ! Er is geen link gevonden tussen sexuele oriëntatie en eetstoornissen. Lang is er gedacht dat eetstoornissen alleen bij vrouwen voorkwamen maar nu weten we ook dat jongens en mannen aan deze ziekte kunnen lijden. Toch zijn ze meer terughoudend om hulp te zoeken vanwege vooroordelen zoals deze die bestaan in de samenleving.

Bereiken van gezond gewicht betekent dat de anorexia over is
Niet waar ! Lichaamsgewicht is slechts een symptoom, waar het om gaat is hoe het in je hoofd zit. Hoewel herstel van lichaamsgewicht wel essentieel is om goed therapie te kunnen volgen zorgt gewichtsherstel op zichzelf er niet voor dat iemand genezen is want eetstoornissen zijn complexe psychische ziektes. (Wel is het zo dat je dan niet meer voldoet aan de DSM criteria van anorexia (daarbij behoort een BMI lager dan 17,5))

imagesCAD6QRAW

 

Alleen professionals die zelf ervaring heeft met eetstoornissen kan mij helpen
Niet waar ! Als je geholpen wilt worden en wil vechten voor je toekomst kan een GGZ instantie of psycholoog/ psychotherapeut jou (mits kwalitatief) goed helpen. Een eetstoornis is een psychische ziekte, die net als borderline en  kan worden behandeld door een professional. Deze kan zich inleven in jouw verhalen en jouw helpen met de achterliggende problematiek. Net als dat een psycholoog geen borderline moet hebben gehad om een borderliner te kunnen helpen, is dit ook geen must voor het behandelen van een eetstoornis.

Een eetstoornis is een verslaving
Niet waar ! Althans, niet volgens de DSM IV criteria. Een verslaving is volgens de DSM IV namelijk geen psychische ziekte, maar een afhankelijkheid van middelen. Een eetstoornis wordt daarentegen wel als psychische ziekte aangeduid in de DSM IV. Toch praten veel ervaringsdeskundigen over een “eetverslaving”. Ook zijn er veel overeenkomsten te vinden met een verslaving…. hoe ik hierover denk? Ik vind dit wel waar! Een eestoornis werkt praktisch hetzelfde als een verslaving. Ik zeg wel altijd: ‘ Je kan zonder drugs, alcohol, of bijvoorbeeld gokken . Je hebt dit niet nodig om te leven. Eten wel. Elke dag weer, dus is het nog moeilijker om hier weer een gezonde relatie mee te krijgen.

Als je boulimia hebt, ben je een mislukte anorect.
Niet waar ! Dit is wel vaak het gevoel/ beeld dat mensen met boulimia hebben over zichzelf. Ze hebben het idee dat mensen met anorexia wel de discipline hebben om niet te eten en zij niet en daarmee mislukt zijn. Dit is natuurlijk onzin. Beiden zijn eetstoornissen met een even ernstig karakter. De ene eetstoornis is niet “knapper of beter” dan de ander. Het gevoel komt veelal voort uit een negatief zelfbeeld en een waardeloos gevoel over het eigen ik. Presteren is één van de weinige dingen die het zelfbeeld een boost kunnen geven, echter lukt dit bij mensen met boulimia niet op het gebied van weinig eten, waardoor zij zich mislukt voelen en soms jaloezie gevoelens hebben richting mensen met anorexia.

imagesCARO7BFM

Dachten jullie ook zo over bepaalde ‘ fabels’ rondom eetstoornissen? En kijk je er door dit berichtje nu anders tegenaan?

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!

11 gedachtes over “Feiten en fabels over eetstoornissen

 1. saarenzo zegt:

  Handig artikel! Weer wat bijgeleerd. Ik wist bijvoorbeeld niet dat zo veel mensen met een gezond gewicht ook een eetstoornis hebben. Dacht eigenlijk dat het wel aan het lichaam te zien zou zijn.

 2. Wow wat een bende aan informatie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de allerlaatste alinea’s heb doorgescrold omdat het niet meer binnen kwam.
  Maar wel interessant om te weten en knap van je dat je erover schrijft.
  Ik heb wel last van enig overgewicht, maar zie me als een rubens vrouw en heb gelukkig geen last van een slecht zelfbeeld. Maar ik moet wel eerlijk toegeven als ik bijvoorbeeld een graatmagere vrouw zie dat ik dan blij ben met mijn flinke benen en andere eventuele minpuntjes, ik zou niet willen ruilen…dus tsja ook ik oordeel wel eens, maar over het algemeen probeer ik altijd mensen te accepteren en respecteren zoals ze zijn. Maar ben wel geen roddeltante hoor en zal het er niet uitgebreid met anderen over gaan hebben hoor. Zeg wel eens tegen manlief ‘hey die past met haar benen twee keer in die van mij, of die haar benen zijn gelijk aan mijn armen.
  Verder ben ik eigenlijk ook helemaal niet bezig met hoe andere mensen uitzien, daar hou ik me niet aan op.
  Warme groetjes en dikke knuffels Kanjer!!

  • Ik snap heel goed dat mensen hierover oordelen..of bijna hen nek verdraaien als er iemand langs loop als hoe ik twee jaar geleden was…echt vel over been..ik snap dat heel goed..zal het zelf ook doen!!!..het rare is wel..ik heb geen eetstoornis omdat ik mezelf dik vond of vind..en vind mezelf mager..en zelfs nu nog niet mooi..maar ook dat boeit mij eigenlijk helemaal niks..dik,dun,gewoon. Bij mij is het het gevoel dat het geeft. Controle!!..controle over mijzelf..omdat ik de wereld soms te chaotisch vind..natuurlijk..het is valse controle. Het heeft controle over mij..niet andersom…bij mij uit zich dat in een raar eetpatroon..maar het had net zo goed iets anders kunnen zijn….Eigenlijk gaat een eetstoornis dus heel diep van binnen niet over eten…het is een uiting van..
   Bedankt voor je lieve berichtje. Ik zal nooit,maar dan ook nooit opgeven!!!

   • Hey lieverd ben jij niet ook hooggevoelig?
    Heb het idee dat je daar ook ‘last’ van hebt.
    Op mijn engelenblog kun je onder ‘angel therapy’ wellicht wat handvaten vinden om het allemaal wat beter te handelen. Ook kun je gewoon de engelen vragen om je te helpen met de controle los te laten en je over te geven aan wat is.
    Tegenwoordig wordt je door de media (en hoeveel media heb je tegenwoordig niet naast de tv…) gek gemaakt over gezond moeten eten, over slank zijn, je bmt whatever. Daar hadden we het vroeger toch makkelijker mee zonder al die invloeden van buitenaf.
    Zet maar gewoon veel licht om je heen om je af te schermen en roep de engelen aan om je te helpen.
    Je bent goed bezig meid!!
    Dikke knuffels van een nachtbraker 😉

   • Hey susan,ja dat klopt. Ik ben hooggevoelig..gedachtes en gevoelens van anderen..gelukkig niet van iedereen komen bij mij binnen en neem ik soms zelfs de gemoedstand van die persoon over..tussen veel mensen, heb ik het soms dus erg druk.en kan mij moeilijk concentreren. Als ik fit ben,lukt dit mij beter te negeren..maar als ik erg moe ben..put mij dit erg uit!!..ik kan er gelukkig wel steeds beter mee omgaan, door het niet zo vaak meer mijzelf te laten beinvloeden..kijk daarom niet veel tv, en al helemaal geen nieuws. Dit luister ik via de radio.en eigenlijk hebben beelden, reclames etc. Over voeding enzo mij weer nooit zoveel gedaan. Vond en vind het vaak grote onzin. We weten best zelf wat goed genoeg is. Liefs..ik ga snel je blog bekijken…

 3. stofjesenzoetjes zegt:

  Een heel duidelijk artikel, heb het met heel veel interesse gelezen. Ik vind het bewonderenswaardig dat je zo open over je eetstoornis durft praten! Doe zo verder, je bent een topper!!!!

  • Aaaaah. ? Dankje.!!! Ik zie het ook echt als een ziekte..het is mij overkomen..net als iedere andere ziekte iemand overkomt…dus vind het niet iets om mij voor te schamen. Waarom??.. juist niet!..er hangt zo’n groot taboe rondom eetstoornissen en andere psychische ziektes. Net of je ervoor kiest??..je kiest er wel zelf voor om hier tegen te vechten of niet, beter te worden..gelukkiger..maar niet voor de ziekte. Ik heb een eetstoornis, maar ben niet ‘ gek’ …en hoop dat meer mensen dat inzien. Thanx voor je lieve comment!!

 4. Wauw heel goed artikeltje, onwijs interessant. Ik leer hier echt heel veel uit! Heb gelukkig nog niemand (waarvan ik weet) in mijn familie of vrienden gehad die hier aan leed dus heb nog niet echt ervaring met eetstoornissen.

 5. ee meis, informatief artikel, zelfs ik die toch veel met deze nare aandoening te maken heeft betrapte me er soms op dat ook ik het soms nog verkeerd interpreteer. Tja.. gekwetst worden door anderen zal altijd blijven gebeuren vaak door onwetendheid. We kunnen niet de hele wereld informeren. Voordat dit in ons gezin bekend werd wist ik er ook weinig van. We gaan ons er pas in verdiepen als we met een bepaalde ziekte / aandoening te maken krijgen. Hele dikke knuffel xxxxxxxxxxxxxxxx mama

 6. Knap dat je hier zo open over schrijft. Ik heb er in mijn omgeving ook mee te maken gehad en ik weet dus wel een beetje wat voor ‘verborgen strijd’ hier aan vooraf gaat. Bekentenis: ik dacht ook altijd dat het hebben van een eetstoornis te maken had met een laag zelfbeeld, maar ik weet nu dus dat dit niet zo hoeft te zijn. Mooi stukje… en inderdaad: petje af voor jou, ik heb er diepe bewondering voor dat je zo ver bent dat je het een plek kunt geven.
  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s