Kruidenplantjes

Vorig jaar ben ik gestart met drie kruidenplantjes op ons balkon. Tijm, Bieslook en rozemarijn.

We wonen in een dijkhuis. Met veel hoekjes en trappen..jah..dat heb je in een dijkhuis,  waardoor je, als je de voordeur uitstapt gewoon op straathoogte staat. Maar ga je er aan de achterkant van de woonkamer uit sta je op een balkon op 2 meter hoogte.

Daaronder hebben we dan nog een klein stukje tuin dat van ons is. En natuurlijk door het niveauverschil, zijn we in het bezit van, zoals ze dat noemen een ‘ onderhuis’. Maar daarover later meer.

We hadden het over de kruidenplantjes..en ons balkon.

PicsArt_1396713063167    PicsArt_1396713187762

Van de drie plantjes, die ik vorig jaar aanschafte hebben twee de winter en mij overleefd. De tijm is alle kou en het gemis aan zonnestralen niet te boven gekomen.

Ik probeer graag nieuwe recepten uit en dan het liefst alles zo vers mogelijk klaar te maken. Dus geen potjes, pakjes en zakjes.

En verse kruiden geven echt zoveel keer meer smaak aan je eten, dan de gedroogde versies uit de supermarkt.

De verse kruiden waren ons dus goed bevallen. Nu moet ik eerlijk toegeven, ik heb totaal geen groene vingers.

Ik heb eerst heel veel informatie op internet opgezocht ‘ hoe deze plantjes te verzorgen etc.’ en advies ingewonnen in ons plaatselijke tuincentrum.

Nu twee plantjes al een heel jaar overleefd hebben en er echt nog steeds goed bijstaan , durfde ik het dus wel aan om mijn verzameling uit te breiden.

Zie hieronder mijn collectie kruidenplantjes.

En voor degenen die dit ook wel leuk lijken, heb ik er gelijk wat informatie bijgezet!

 

PicsArt_1396723569300

Bieslook

  Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).

De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en   knoflook.

Deze heb ik dus nog van vorig jaar. En zoals je ziet doet hij het nog prima.

Verzorging Houd de grond van de bieslook goed vochtig. Daarnaast geef ik sommige plantjes ook nog extra voeding, maar de bieslook altijd net iets meer. Dit plantje heeft bij mij amper in de zon gestaan, en toch blijft die het heel goed doen.

Deze plantenvoeding is  te verkrijgen in tuincentra.

Oogst
Hoe meer je van bieslook knipt, des te beter de plant groeit! Knip de sprieten ca. 2 cm boven de grond af. Als de plant gaat bloeien, wordt de groei minder. Pluk daarom de bloemhoofdjes vlak voor ze helemaal opengaan, en verwerk ze in salades en als garnering.

In de keuken
Fijngeknipte bieslook geeft een milde uiensmaak aan salades, soepen, omeletten, vis en ragouts. Gebruik bieslook in kruidenboter, dipsausjes met kwark en dressings.

Voeg de  bieslook pas vlak voor het serveren toe aan een gerecht, laat het niet meekoken. Fijngesneden bieslook kan je ook invriezen. Het kruid verliest zijn smaak door het te drogen.

 

Rozemarijn

Rozemarijn

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een houtige plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Rozemarijn is een winterharde meerjarige plant.

Ook deze is dus nog van vorig jaar en doet het nog uitstekend!

Verzorging De grond van rozemarijn moet zeker niet te nat zijn. Deze plant houd  van veel warmte en licht.

Oogst
Omdat rozemarijn ook ‘s winters groen blijft, kan je het hele jaar oogsten. Knip aan de bovenkant van de takjes, maar niet te diep in het hout.

In de Keuken
Rozemarijn heeft een intense, zeer aromatische geur en smaak. Heerlijk vind ik dit! Rozemarijn is lekker bij verschillende soorten  vlees, vooral varkens- en lamsvlees, bij kip of rund en in Mediterrane ovenschotels, tussen geroosterde, gebakken of zelfs gekookte aardappels. Ook in je tomatensaus of ketchup smaakt een beetje rozemarijn erg lekker! En gooi je een paar takjes tussen de kolen van de barbeque heb je een heerlijke geur in de tuin!

 

 

Tijm

Tijm

 Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). 

Deze had bij mij de winter dus niet overleefd. Nieuwe poging! 🙂 Te veel water en te weinig zon.

Verzorging Tijm houd dus van een ietwat droge, warme standplaats in de volle zon. Geef deze plant ook geen voeding. Hoe armer de grond hoe beter de smaak van het blad.

Oogst
Knip regelmatig  de toppen, zo blijft de plant mooi vol. Tijm kan eenvoudig in bosjes gedroogd worden.Gebruik de gedroogde blaadjes, of bewaar de takjes in olie of azijn.

In de keuken
Tijm heeft een heel aromatische, intense smaak. Het gaat goed samen met mediterrane groenten als courgette, paprika en aubergine. Het is lekker in diverse soepen en ovenschotels, vleesmarinades.Het aroma van tijm wordt sterker tijdens het koken, gebruik het dus met mate.

 

 

PicsArt_1396723460737

Munt en Basilicum

 

Pepermunt (Mentha ×piperita) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae).

Verzorging Volgens de experts is munt eigenlijk geen plantje voor op het balkon. Althans niet in een kleine pot. Munt is een enthousiaste groeier en doet het beter in de vaste grond. Toch gaan we de uidaging aan en kunnen we hem altijd nog verpotten, mocht dit niet meer passen.  Ook heeft munt veel water en voeding nodig. Graag half schaduw of in de volle zon.

Oogst
Oogst regelmatig en pluk de blaadjes uit de top van de plant om de groei te bevorderen. Verwijder de bloemen voor een optimale smaak van de blaadjes.

In de keuken
Munt heeft een frisse geur en smaak. Fijngehakte munt in Yoghurt is een lekkere frisse dressing voor komkommersla. Munt geeft een unieke smaak aan tabbouleh, de Libanese salade van gebroken tarwe (bulghur). Het kruid is ook lekker bij groenten zoals bv. doperwtjes, courgettes en worteltjes. Ook is munt goed te gebruiken in desserts.

 

Basilicum (Ocimum) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. (Labiatae of Lamiaceae).

Verzorging  Ik vind basilicum een lastige. Het is een erg kwetsbaar plantje en mag eigenlijk ook niet buiten staan met temperaturen lager dan 12˚C.   Zet basilicum op een beschutte plek in de volle zon, in vochtige, vruchtbare grond.
Geef bij droog weer voldoende water, bij voorkeur midden op de dag: basilicum houdt niet van ‘natte voeten’.

Oogst
Je kunt de hele zomer door oogsten: pluk de blaadjes steeds uit de top van de plant, vlak boven twee nieuwe blaadjes, om de plant mooi ‘vol’ te houden. Verwijder wel de bloemen, als basilicum bloeit gaat de smaak achteruit.

In de keuken
Basilicum heeft een unieke geur en smaak. Ik vind het echt heerlijk! Zelfs op een boterham met kaas. Natuurlijk proeven we deze kruid veel terug in de Italiaanse keuken. Zie ook mijn bericht ‘ home made pesto’ ! Hiervan is basilicum het hoofdbestanddeel.

De smaak gaat sterk achteruit bij koken, voeg basilicum dus op het einde van de kooktijd aan een gerecht toe. Basilicum is heerlijk bij tomaten, in salades en in kruidenboter. Maar dus ook gewoon extra op je boterham, cracker, tosti….:)

 

PicsArt_1396723650457

Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

 Verzorging Plant peterselie in voedselrijke, goed doorlatende grond op een plek in halfschaduw. Peterselie doet het ook goed in een pot op een koele lichte plek; kies wel voor een hoge pot i.v.m. de lange penwortels.

 

Oogst
Zowel het blad als de jonge stelen kunnen worden geoogst. Ook de ongeopende bloemschermen kunnen worden gebruikt. Knip steeds de bloemen weg om een mooie volle plant te houden. Gebruik peterselie vers of vries het in.

In de keuken
 Peterselie past bij heel veel gerechten, o.a. bij veel vissoorten, bij allerlei groenten en natuurlijk in bouillon en diverse soepen, sauzen en kruidenboter. Voeg het blad op het laatst aan gerechten toe, de stelen kunnen – bv. in bouillon – worden meegekookt. Ik vind peterselie heerlijk over grote wokgarnalen gebakken in de knoflookolie met ui. Als laatste toevoegen en smullen!

Tip: Last van een heftige knoflooksmaak in je mond. Kauw op een paar blaadjes verse peterselie en weg vieze nasmaak.

PicsArt_1396723876183

Citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie  (Lamiaceae) behoort.

Verzorging Plant citroenmelisse in vruchtbare, vochtige, goed afwaterende grond in de zon of halfschaduw.
Ook Citroenmelisse is een enthousiaste groeier! Ik heb hem dan nu ook in een te klein potje geplant, maar had nog even niks anders. Snel opzoek dus!

Geef citroenmelisse in een pot wel regelmatig water.

Oogst
De blaadjes kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt, net als de bloemen. Oogst regelmatig en pluk blaadjes uit de top van de plant om de groei te bevorderen. Verwijder de bloemen voor een optimale smaak van de blaadjes.

In de keuken
Het blad en de bloemen van citroenmelisse hebben een verfrissende, opwekkende geur en een heel lichte citroensmaak. Je kunt ze rauw gebruiken of even laten meekoken. Voeg het fijngehakte blad toe aan een groene salade, visschotels, gerechten met gevogelte, kruidensausjes en marinades. Zowel de bloemen als het blad geven een fris aroma aan jam, gelei en fruitsalade en aan witte wijn of vruchtenbowl.

En zo op mijn balkontafeltje houd het het ook de vervelende muggen op een afstandje!

 

Heb ik jullie enthousisst kunnen maken? Of hebben jullie nog leuke ideeen, tips en trics?  Ik zie heel graag jullie reacties!!

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “Kruidenplantjes

    • Welkom Bart!!..Ja..alles smaakt daardoor een stuk lekkerder..en het staat erg gezellig op je balkon of in je tuin natuurlijk! Ik ben gek op bloemen, maar gewoon groen vind ik eigenlijk mooier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s